Beweiding op de mooiste plekjes van Texel
Texels Rundvlees is net als Texels Lamsvlees een kwalitatief goed en duurzaam product van het eiland. Runderen van echte vleesrassen, hier geboren, geweid, gemest en geslacht. Verspreid over Texel zijn verschillende gemengde bedrijven die zoogkoeien houden. Veel koeien grazen in prachtige gebieden zoals de Muy, het bos of het gebied rondom de Hoge Berg. Kalveren van zoogkoeien blijven minimaal een half jaar bij de moederkoe om te groeien met behulp van moedermelk en vers gras in de weide. De koeien die worden verwerkt door Slachtbedrijf Texel worden gekocht bij veehouders die zijn aangesloten bij de Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders.
In de winterperiode is het grasland te nat voor de koeien. Hierdoor worden ze binnen gehouden op een bed van stro. De koeien krijgen heerlijk mals gras gecombineerd met hooi zodat de pens goed geprikkeld blijft. Wanneer de koeien klaar zijn om te worden afgemest krijgen ze een goed uitgebalanceerde voeding wat voornamelijk op Texel is geteeld. Denk aan restproducten van aardappelen en bieten maar ook tarwe en maïs. Dit gevarieerde dieet tezamen met de natuurlijke beweging van de koeien zorgt voor een goede gezondheid en daarmee ook vleeskwaliteit.
Vleesrassen
Naast de bekende luxe vleesrassen, zoals Blonde d’Aquitaine, Piemontese, Black Angus en Limousine, zijn er ook koeien zoals Schotse Hooglanders, Lakenvelders en Galloways te vinden op Texel. Dankzij deze verschillende rassen zijn meerdere smaakbelevenissen te behalen en kan Slachtbedrijf Texel voldoen aan de verschillende wensen van zijn slagers en andere afnemers.
Slachtbedrijf Texel is de spin in het web als het gaat om de transparante keten van Texels Rundvlees. In het verleden verdween Texels Rundvlees in de grote massa. Dankzij de samenwerking met de Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders is de gehele keten van productie, verwerking en verkoop aan slachterijen en restaurants behouden op het eiland. Cor Boschma kent iedere veehouder en beoordeeld zelf de koeien op de bedrijven zodat kwalitatief goed vlees gegarandeerd is: ‘Op deze manier zijn de lijnen kort en dit geld tevens voor het transport van de koeien naar mijn slachtbedrijf. De koeien hebben op deze manier niet de kans om gestrest te raken. Dit is beter voor het dier en voor het behoud van vleeskwaliteit.
Transparante keten
Naast de slagers op het eiland levert Slachtbedrijf Texel ook aan slagers en horecabedrijven op het vasteland. Deze slagers kunnen garanderen dat ze echt Texels Rundvlees verkopen, dat voldoet aan de criteria zoals vastgelegd door de vereniging van Texelse zoogkoeienhouders. U als consument krijgt deze garantie doordat deze slagers kunnen aantonen wat de herkomst van het dier is en waar het is geslacht. Zo weet u zeker dat u een eerlijk stuk rundvlees koopt wat door ons op een vakbekwame en hygiënische manier is geslacht en verwerkt.
Huisslachtingen
Huisslachtingen zijn tevens mogelijk. Dat wil zeggen: u brengt een dier of koopt een dier en laat het bij Boschma Slachtbedrijf Texel slachten. Wij maken er mooie producten van en u kunt het thuis zelf inpakken of door ons laten verpakken en etiketteren.
Klik op de link als u meer wilt weten over: